טיפול בדיכאון
דיכאון. מי מאיתנו לא מכיר את המילה הזו. מי מאיתנו לא משתמש בה. בעוד שרבים מאיתנו משתמשים במונח דיכאון כדי לתאר מצב רוח ירוד, מדוכדך או סתם באסה ושזה לא היום הכי מוצלח שלנו, מדובר למעשה באחת מהפרעות מצב הרוח השכיחות ביותר. על פי הערכות שונות, כ-5% מהאוכלוסייה סובלים מדיכאון בכל רגע נתון וכ-16% יסבלו ממנו במהלך חייהם. דיכאון, כמו שאר ההפרעות, אינו מתייחס למין, מוצא, מעמד חברתי ומאפיינים דמוגרפיים אחרים. הוא עלול לתקוף כל אחד ואחת.
ישנם סוגים שונים של דיכאון – דיכאון עונתי, דיכאון לאחר לידה, דיכאון קל, דיכאון מז'ורי ועוד. הם חולקים מאפיינים דומים, אך משתנים במועד הופעתם ובמשך האפיזודות וכן בחומרת הסימפטומים. בעוד שדיכאון עונתי למשל עשוי לחלוף מעצמו עם בוא האביב והקיץ, דיכאון מז'ורי לא מתחשב בעונות השנה.
דיכאון הוא לא סתם מצב רוח רע. מדובר בחוויה מתמשכת וקשה המשפיעה על כל תחומי החיים ופוגעת בשגרה היום יומית בצורה ברורה. יותר מהכל מדובר בחוויה קיומית קשה מנשוא ומצב אנושי חלש, פגיע וחסר תקווה ואמונה.
הגורמים לדיכאון הם שונים ומגוונים, ובכללם ניתן למצוא גורמים גנטיים ותורשתיים, מבני אישיות, שימוש בסמים, חוסרים תזונתיים שונים, תופעות לוואי של תרופות מסוימות, אירועי חיים קשים (למשל מוות של אדם קרוב או אובדן על צורותיו השונות) ועוד. יחד עם זאת, דיכאון יכול להופיע גם כשאר נשללים לכאורה כל הגורמים הללו ולאדם יש (לפחות על פני השטח) את כל מה שהוא צריך כדי לחיות באופן סביר ומספק, זאת משום שקיים קשר הדוק בין תחושת חוסר משמעות לבין דיכאון.
מכיוון שהמילה דיכאון היא שכיחה כל כך בשפה ביום יומית שלנו ורובנו משתמשים בה לתיאור מצב רוח רע, חשוב לשים לב שרוב האנשים שמשתמשים בביטוי "אני בדיכאון" אינם למעשה סובלים מדיכאון. תחושת מועקה, דכדוך ועצבות הם חלק ממגוון הרגשות האנושיים וזה לחלוטין טבעי ונורמלי שנרגיש אותם בזמנים שונים. לפעמים התחושות המדוברות ימשכו זמן קצר ולפעמים זמנים ארוכים יותר, ולרוב יחלפו מעצמן.
לא כך כשאנחנו מדברים על דיכאון – דיכאון הוא מצב שבו מתרחש שינוי מהותי ועמוק לא רק במצב הרוח של האדם, אלא באופן בו הוא רואה וחווה את העולם לאורך זמן. במידה ואותן תחושות מדוברות נמשכות לאורך זמן (במשך שבועיים ויותר), פוגעות בתפקוד היום יומי ואליהן מתלווים מאפיינים נוספים, ניתן לחשוד שמדובר בדיכאון.
תסמינים
חוסר אנרגיה וחוסר חשק לעשות דברים
ירידה ביכולת להינות
קשיים בריכוז ובקבלת החלטות
ראיה שחורה ומוחלטת של העולם ומחשבות פסימיות
פגיעה בתפקוד היום יומי
הפרעות בשינה
ירידה בחשק מיני
חוסר תיאבון או תיאבון מוגבר
מחשבות אובדניות
למרות השכיחות הגבוהה של דיכאון על צורותיו השונות, ולמרות שכיום ישנן דרכים יעילות ומועילות לטיפול בו, רבים מהסובלים ממנו אינם פונים לטיפול. למעשה, הערכות שונות מצביעות על כך שרק רבע מהם פונים לטיפול. הסיבות לכך ככל הנראה הן מודעות נמוכה לבעיה ולפתרונות הקיימים לה, וגם, למרבה הצער, דעות קדומות וסטיגמות הקשורות לטיפול בקשיים נפשיים ובקשת עזרה בהתמודדות איתם, גם בשנת 2021.
הטיפול בדיכאון בחלק מהמקרים הוא טיפול תרופתי (לרוב תרופות ממשפחת ה-SSRI או SNRI), אך הוא אינו הטיפול המועיל היחיד ולא תמיד ישנו צורך לפנות אליו. במקרים רבים של דיכאון ניתן לטפל באמצעות פסיכותרפיה ובמחקרים רבים נמצא שמדובר בטיפול יעיל. מעבר לכך, ממצאי המחקרים השונים מראים שגם כאשר הטיפול הנבחר הוא טיפול תרופתי, שילוב של פסיכותרפיה מעלה את יעילות הטיפול.
פסיכותרפיה אקזיסטנציאליסטית יכולה להקל על הסובלים מדיכאון בין אם באמצעות הבנה עמוקה יותר של העולם ובין אם במציאת כוחות נפשיים המסוגלים להתמודד עם מצב קיומי קשה שהעולם מציב בפנינו. השימוש באלמנטים דינמיים מאפשר ניתוח של קונפליקטים לא מודעים, ועל ידי כך שינוי במצב והתמודדות איתו. במידת הצורך, ניתן לשלב גם מאפיינים של טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) ועל ידי כך לשנות גם דפוסי התנהגות ומחשבה.