top of page
תמונת הסופר/תאור יניר

7 דרכים להתגבר על דיכאון חגים


אם להאמין לפתגמים, תקופת החגים היא הזמן השמח ביותר בשנה. אבל האמת היא, שלא עבור כולם. בזמן שחלונות הראווה מלאים בדימויים שונים של אושר ואהבה והרשתות החברתיות מוצפות בתמונות סלפי משפחתיות ושולחנות חג עמוסים ומרהיבים, עבור רבים המציאות של התקופה הזו לא זוהרת כמו שמוכרים אותה. שגרה שנעלמת כשהחגים נופלים על אמצע השבוע, הרגלי אכילה ושתיה לא מיטיבים, ימים ושעות אור שהולכות ומתקצרות, לחץ כלכלי והוצאות גדולות יותר, תפקוד משפחתי דיספונקציונלי ומפגשים משפחתיים לוחצים. בין כל אלה קל להרגיש לא שמחים במיוחד, שלא לומר מדוכאים. הולידיי בלוז, דיכאון חגים, היא תופעה אמתית לגמרי.

אחד הגורמים המשמעותיים ביותר התורם לדיכאון חגים הוא בידוד חברתי, גורם הנחשב כמנבא משמעותי של דיכאון באופן כללי. לא לכולם יש מעגל חברתי רחב ותומך, ובמיוחד בתקופה הזו זה עשוי לבלוט ולהביא איתו זכרונות לא ממש טובים של דברים שהיו ואינם, חוסרים שאנחנו לא מצליחים למלא וסכסוכים שאולי לא נפתרו. החגים אמנם חוזרים על עצמם כל שנה בדיוק מפתיע, אך בכל פעם הסביבה והנסיבות קצת שונים – אולי בשנה שחלפה מאז עונת החגים הקודמת התגרשתם, איבדתם אדם יקר, הילדים בטיול הגדול כבר 4 חודשים, כל אלה עלולים להפוך את החג שלכם, ואת התחושה הכללית, לקשה במיוחד הפעם.

התקופה הזו מאופיינת גם בעומס חריג וגדול יותר מבדרך כלל, ציפיות שאולי אינן מציאותיות, השוואות חברתיות תכופות יותר ולעיתים גם הזנחה עצמית. אם תקופת החגים היא לא התקופה השמחה ביותר שלכם, הנה כמה דברים שבאפשרותכם לעשות:

1. קודם כל דעו שזה בסדר – לפעמים חלק מהלחץ הוא תחושה שחייבים להיות שמחים. אז לא, לא חייבים, וזה בסדר אם זה לא מה שאתם מרגישים.

2. הכל זמני – נכון, הזמן שבין תחילת החגים לסופם יכול להרגיש כמו נצח, אבל האמת היא שמדובר בפחות זמן ממה שנדמה לכם וזה מצב זמני. קחו אוויר וזיכרו שגם זה יעבור.

3. הערכו מראש – זה לא החג הראשון שלכם, ולא השני, ואתם מכירים את עצמכם ואת הסביבה שלכם. השתמשו בהיכרות הזו כדי להעריך ולהערך מראש למצבים שונים. זיהוי מוקדם יעזור לכם להימנע ממצבים שעלולים לפגום במצב הרוח שלכם עוד יותר.

4. זה הזמן לנסוע – אם מפגשים משפחתיים המוניים רק מלחיצים אותכם, אתם לא חייבים להיות בהם. תכננו לעצמכם מפגש אלטרנטיבי עם חברים, ערב שקט עם עצמכם או חופשה הרחק מכאן. אם להיות רחוקים זה מה שעוזר לכם, אל תרגישו נקיפות מצפון ועשו זאת.

5. שימו לב להרגלי השתיה והאכילה שלכם – נכון, אוכל ואלכוהול עשויים להפיג את התחושות הכאב בטווח הזמן המיידי, אבל עלולים רק לפגוע בכם ולהחמיר את מצבכם בטווח הארוך. היו ערניים לכך והגבילו את עצמכם מראש.

6. הקפידו על שינה – נסו להקפיד על שעות שינה והתעוררות קבועות שמספקות לכם מספיק זמן מנוחה, זה יעזור לכם להפחית לחץ ומתח וישפר את מצב הרוח שלכם לאורך היום.

7. אל תזניחו את עצמכם ואל תוותרו על טיפול – מול כל השינויים בשגרה היומיומית בתקופה הזו כל לשכוח את עצמכם ולהפסיק לעשות דברים שעושים לכם טוב ועוזרים לכם. שימו לב לכך והמשיכו לעשות אותם. בנוסף, אם אתם מרגישים שאתם זקוקים לעזרה מקצועית אל תדחו את זה. במקום להגיד "אחרי החגים" דאגו לעצמכם בהקדם וחישבו על זה כמתנה לאדם החשוב ביותר – אתם.

85 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page